17C03AF0-18E8-4737-8E5C-B76E0D1A96BF
Košarica:0,00 € (0)
0

GAŠPER GROM, LCHF: FANTJE MIŠICE, PUNCE PA HUJŠANJE?

20. 09. 2022

Avtor: Gregor Konstantinović

Gašper Grom je ime, ki ga vse generacije dobro poznajo. Mladi po srcu ga poznamo predvsem kot izjemnega bodibilderja, ki je usvojil kar nekaj pokalov na prestižnih tekmovanjih, še večkrat pa je kot trener do zmage pripeljal odlične slovenske bodibilderje. Ponos ob zmagi tekmovalcev je mogoče zaznati na fotografijah, kjer stoji ob svojih varovancih - zdi se, da je srečen še bolj kot mladeniči s kolajnami v rokah.

In čeprav Gašper Grom ni odstopil od svoje največje ljubezni - nedavno je Španiji osvojil 5. mesto - se zadnja leta kot diplomirani dietetik intenzivno ukvarja z LCHF, zdravim načinom življenja in izgubo trdovratnih maščob. Kot avtoriteta na področju LCHF (prehrana, ki temelji na veliko maščobah, zmerni vsebnosti beljakovin in malo ogljikovih hidratov) je avtor večih knjig (Bemumast), lastnik fitnes centra Grom’s Gym, LCHF svetovalec, osebni trener in še kaj. Ob vseh uspešnih poslovnih projektih je Gašper ostal preprost v srcu, odličen sogovornik, ki strokovne nasvete poda enostavno in brez olepševanja.

 

OD ČELIKA DO GROMA

Verjetno ni mulca, ki bi zakorakal neposredno v fitnes studio, brez da bi pred tem držal žogo. Tako je bilo tudi z Gašperjem. Kot mlad košarkar je leta 1989 odkril ljubljanski fitnes Tabor. Takrat se še ni treniralo po doktrini športnih fiziologov, temveč so opazovali “največje” v sobi - avtoriteta je bil tisti, ki je dvignil največ. Bile pa so izjeme. Vodja centra Zdravko Loborec je že takrat tekmoval, izkušnje pa pridno prenašal na mlajše generacije. Kar zadeva prehrano, so upoštevali klasično formulo z veliko ogljikovimi hidrati, beljakovine so uživali za današnje čase precej odmerjeno, maščob pa so se izogibali kot hudič križa. Gašper pripoveduje, kako je jedel kosmiče z rozinami, namočene v ogromne količine posnetega mleka v prahu, jajca in skuto ter seveda meso in zelenjavo, če je ostalo kaj denarja. Laktoza in z njo znani problemi so bili na jedilniku vsak dan. Nasploh je veljalo načelo: Več je bolje! Iz Žita je redno tovoril ogromne vreče kosmičev, iz Ljubljanskih mlekarn pa posneto mleko. Obsedenost s pridobljenimi kilogrami je verjetno presegla tisto pri ženskah, ki gre v nasprotno smer: “Tehtali smo se dvakrat, celo trikrat na dan”, še doda Gašper.

Gašper rad potuje, kadar pa ne večerja s Schwarzeneggerjem, rad pridobiva nova znanja. Ne šalimo se, Gašper in Arnold sta res sedela za isto mizo. O tujih strokovnjakih pove, da veliko raje delijo, kot skrivajo informacije: “ Večji strokovnjaki so, bolj se mi zdijo odprti.”

Gašper je znanje črpal od avtoritete jugoslovanskega bodibildinga - Petra Čelika - in pa iz nekaterih tujih revij (Cultura Fisica). Pravzaprav tudi v tujini ni bilo veliko literature - kadar je kdo prinesel Sport Revue iz Nemčije, je bil to razlog za slavje. Sčasoma smo tudi Slovenci dobili svojo literaturo, a je bila ta še zelo v povojih. Gašper je sicer kot vsak entuziast sanjal, da bo nekoč postal Mr. Olympia, a ga je pot vodila v poslovne vode. Ker je že imel svojo spletno stran Grom´s Gym, je to združil s stranjo Extreme Physical by Robi in nastal je Maxximum forum (Robi Babič je bil Gašperjev trening partner). Vsi so imeli nešteto vprašanj in vse to je dalo motivacijo, da je nastalo tudi podjetje Maksimum d.o.o., ki je ponudilo tiste izdelke, ki jih je Gašper uporabljal tudi sam.

Slika 1: Gašper Grom je trener, raziskovalec, gurman. Verjame, da moraš iti v življenju skozi različne faze, kjer se iz vsake učiš tako iz uspehov, kot zmot.

V tem času je spoznal tudi svojo ženo Stašo - začelo se je s seminarsko nalogo o koencimu Q10, pri kateri ji je pomagal. Verjetno na tej točki še ni verjel, da bo postal njegova žena - ali pač? Pravnica Staša se je z Gašperjem kasneje vpisala tudi na študij dietetike, kar ji danes prav gotovo pomaga pri zanimivih LCHF receptih, ki jih najdete na strani Stašina Fit kuhinja (vse od zdravih palačink, potic, tort, pit in sladoledov pa do bolj slanih LCHF dobrot, kot so kruh in njoki - vse brez žitne moke in dodanega sladkorja). 

Vrnimo se h Gašperju. Da danes trenira popolnoma drugače, kot nekoč, verjetno ni potrebno poudarjati. Verjetno smo bili tudi sami med tistimi, ki smo verjeli v sveto pravilo: “Najprej masa, nato definicija!”. Gašper je v želji po pridobivanju gradiva za mišice užival ogromno ogljikovih hidratov, s čimer je pridobil tudi preveč maščob. Takrat so “resni” bilderji jedli po 500 g beljakovin, da o količini ogljikovih hidratov ne govorimo. Naložil si je preveč, ob čimer priznava, da se ni mogel koncentrirati na samo izvedbo vaje. Danes ob manjših bremenih opazuje mišico, sistem vaj pa je prilagodi tako, da omogoča koncentrirano izvedbo kljub temu, da pride skoraj do odpovedi. Redno menjava tudi tip treninga, saj se nanj telo hitro prilagodi. Breme, kadenca, tip vaj…

Gašper Grom se je v otroštvu močno navduševal nad košarko. Ko se je družina iz Centra preselila na Vrhovce, je porabil vsak trenutek za trening na tamkajšnjem šolskem igrišču. Pogosto je rad peljal mlajšega brata, ki je bil takrat še v vozičku, na daljši sprehod; večinoma je šla z njima na skrivaj tudi košarkaška žoga.

Gašper je vedno rad izstopal, pa ne zato, da bi bil občudovan - že v vojski je bil največji. Enostavno je rad treniral. Tam so se že na začetku dogovoril s podčastniki ter poveljnikom voda, da so lahko svoje prostore polepšali z ročkami, koluti in improviziranimi klopmi. Poveljnik mu je v vojašnico nosil jajca, saj so bili vojaški obroki s prehranskega vidika neprimerni celo za običajnega vojaka. Prekomerno pridobivanje nekakovostne mišične mase na račun ogromne količine ogljikovih hidratov je Gašperju že v vojski dalo vedeti, da ne gre v pravo smer. Visok krvi tlak in še višji trigliceridi pri takem športniku - pri teh letih (trigliceridi se namreč kopičijo, ko so glikogenske zaloge polne - ko zaužijemo preveč glukoze in fruktoze, se začnejo pretvarjati v trigliceride)? Takrat so se pri njem porodile prve ideje o prehrani, ki bi gradile mišice, a bi hkrati podpirale zdravje in dobro počutje bodibilderjev.

 

GAŠPER GROM KOT TEKMOVALEC

Ko so šli fantje navijat za Zdravca (vodja fitnes Tabor), je dogajanje na tekmi Gašperja tako navdušilo, da se je tudi sam odločil tekmovati. A ne bodite naivni, to se ni zgodilo čez noč. Potrebno je bilo pet let trdega treninga, preden je Gašper prvič stal na odru. To poudarjamo za mladino, ki se navdušuje nad svojimi idoli in išče hitre rešitve, s katerimi bi dosegli popolna telesa. Govorimo o petih letih treninga na že dobro grajeno osnovo.

Gromova prednost je bila, da ni nikoli pozabil na noge. Vedno je treniral celotno telo, a kot pravi sam, je premalo pozornosti posvetil mišicam, ki so zaradi dednih razlogov zaostajale. Kupoval je Čelikove proteine, kasneje pa še Weiderjeve. Za tiste ki ne veste, Petar Čelik je legenda jugoslovanskega bodybuildinga, ki je navduševal mladino iz vseh okoliških držav. Kasneje je proteine začela izdelovati Pliva in mladi bilderji so se zbirali v podhodu ljubljanskega Maximarketa, kjer je bila trgovina. Ja, v podhodu Maxija.

Gašper je, čeprav njegova mirnost morda ne izkazuje tega, goreč eksperimentator. Tudi v znanosti je tako, da na poskus vplivajo številne spremenljivke, zato je neprestano spreminjal tako tip vadbe kot način prehranjevanja. Poskusil je izključno beljakovinsko prehrano, kombinacijo z maščobami, pa več hidratov, ob tem pa meril in opazoval reakcijo svojega telesa - počutje, občutek v želodcu, vpliv na videz in zmogljivost, pozitiven učinek na spanje in podobno. Celo pred tekmo ni nikoli jedel obrokov, osnovanih po istem kalupu. Enako je bilo s treningi - od Heavy Duty sistema do tistih, ki si jih je izmislil sam. Gašper poudarja, da je najpomembneje menjati sistem vadbe, saj se telo nanj navadi hitreje, kot si mislite.

Slika 2: Gašper v tekmovalni formi.Po letih treninga in trenerstev verjame, da je kineziološka in nutricionistična znanost tako napredovala, da je znanje eden izmed glavnih dejavnikov, ki pogojuje posameznikov napredek.

Prva pomembnejša tekma se je za Gašperja odvila leta 2002 v Kopru - bil je dobro pripravljen, zaostajale so mu le mišice zadnjice in določene mišice nog. Dvajset in več let nazaj pa so bili drugačni časi in nihče ni poznal izolacijskih vaj za zadnjičnje mišiče. “Rit” si bodisi imel ali pa ne. Verjeli so, da je to določila genetika, saj je pri počepu težko izolirati prav “gluteus maximus”. Kakorkoli, trud, ki ga je Gašper vložil v to tekmo, je bil nerealen. Dnevno je zaužil le med 600 in 700 kcal, pa še to le iz beljakovin in malo zelenjave. Kadar je bil na vrsti Heavy Duty sistem, je ta Gašperja naslednji dan poslal v posteljo, ne pa med uteži.

Gašper je na WFF World 2006 dosegel 3. mesto, na WFF World 2010 je bil zmagovalec, pred kratkim pa je bil na IFBB European Masters 2022 peti. Nosi IFBB Advanced Bodybuilding and Fitness trener licenco, je mednarodni sodnik IFBB in predsednik IFBB Slovenija. Pripravljal je več uspešnih slovenskih uspešnih tekmovalcev (Mitja Gabor, Renko Boštjan, Boštjan Čebron, Samo Simončič, Sašo Petek, Andrej Milutinovič, Goran Simič …), a največ mu pomenijo telesne preobrazbe vsakdanjih ljudi, ki jim z rigoroznimi shujševalnimi metodami ni uspelo.

Gašper pravi, da je vse, kar počne, povezano s strastjo - da vse dela 100 % in če je le možno, tudi dokonča. Tako kot trenira v fitnesu, se loteva svojega posla - danes je lastnik večih trgovin, fitnes centra, večih spletnih strani in mednarodni sodnik za fitnes in bodybuilding tekmovanja. Je eden največjih strokovnjakov za LCHF prehrano (veliko maščob, zmerno beljakovin in malo ogljikovih hidratov), avtor knjig Bemumast!, Bemumast 2 in Bemumast 3 ter velik ljubitelj potovanj. In prav o tem bomo govorili v naslednjih vrsticah.
 

GAŠPER KOT DIETETIK IN LCHF SVETOVALEC

Gašper Grom se je od športne preusmeril h klinični prehrani - relativno pozno smo na Fakulteti za vede o zdravju dobili program dietetika. Študij, ki ga je zaključil skupaj z ženo Stašo, je nekako potrdil njegova lastna opažanja, le da so tu bila na papirju, objektivna, potrjena v študijah. Vse skupaj, največ pa posledica slabega počutja ob običajni športni prehrani, ga je vodilo v LCHF, ki jo je še prilagodil. Veliko maščob, zmerno beljakovin in minimalno ogljikovih hidratov - to na Gašperja deluje ugodno tako s stališča počutja in koncentracije kot boljših treningov. 

Gašper sprva ni verjel v ta princip  -  LCHF prehrano je koristil v času definicije z namenom ohranjanja ali čim manjšega izgubljanja mišične mase. Sedaj pa verjame, da je mogoče s tem načinom prehranjevanja tudi pridobiti mišično maso in zmagati. Prehranjuje se po ketogeni dieti, katero mnogi zamenjujejo s paleo prehrano (ta je le teza, kako se je prehranjeval človek v pradavnini). Ketonska dieta je način prehranjevanja, kjer namesto iz OH dobimo večino energije iz maščob, s tem pa tudi telo začne pridobivat energijo iz maščobnih metabolitov (ketonska telesca).  Gašper si pred tekmo in ob vsaki spremembi prehranskega načina ta ketonska telesca tudi zmeri. Človek ni stalno v ketozi - ko se prekršiš s hidrati, ti nivo telesc pade, a se hitro tudi vrne. Načeloma se telo odlično prilagaja in ob Gašperjevi disciplini hitro preide iz glukoznega nazaj v ketogeni način pridobivanje energije. No, tako se vede pri vsakem človeku z dovolj discipline - prekrškov je vedno manj, saj začnemo uživati v hrani, ki je nasitna, dobra in predvsem v primerni (ne preveliki) količini.

 

KETO, PALEO, LCHF - TOLIKO KRATIC, ŠE VEČ INFORMACIJ

Katere so razlike med ketogeno in LCHF dieto?  Povečini gre za eno in isto stvar. LCHF je način prehranjevanja, kjer jemo malo OH in veliko maščob, medtem ko ketogena dieta - če se je lotimo pravilno - praviloma pripelje do prehranske ketoze. Cilj obeh je dvig ketonov v krvi - v ketozi možgani kurijo pretežno ketone, ne pa glukoze, kar po Gašperjevih izkušnjah prinaša mnoge koristi.

Če povemo nekako za ponazoritev, pri keto dieti zaužijemo kar 80 % energije iz maščob, 15 % iz beljakovin in le 5 % iz ogljikovih hidratov. LCHF (low carb, high fat) je prilagodljiva, njeno osnovno vodilo pa je minimalno 60 % energije iz maščob, 30 % iz beljakovin in 10 % iz OH. Vendar gre le za poenostavitev - če pojemo manj, kot porabimo, je lahko tudi LCHF keto. 

Če smo v dvomu ali želimo keto dieto zastaviti resneje, si moramo meriti krvne vrednosti - pri stanju prehranske ketoze je meja prehranske ketoze vsaj 0.5 mmol/l BHB. Gre za eno izmed treh ketonskih telesc, ki jo organizem najpogosteje uporabi za energijo, saj je sposobna prečiti mnoge ovire, med drugim tudi vstopiti v ločeno možgansko krvožilje (na ta način zagotovi energijo za mišljenje in živčevje).

LCHF pa je lahko stroga in s tem tudi bolj dolgočasna (jajca, meso, kokosovo olje in zelenjava - največ tista listnata) ali malo bolj ohlapna, kar dovoljuje tudi “food porn”. S številnimi recepti dobi človek tudi več motivacije, da z LCHF nadaljuje.  


Slika 3: Gašperjeva raziskovalna strast je ketogena dieta (LCHF). V treh knjigah Bemumast dokazuje, da so recepti, ki temeljijo na visoki vsebnosti maščob in beljakovin, lahko še kako okusni. 

Nasprotno pa pri LCHF ni tistega nihanja sitosti in lakote, saj so maščobe same relativno nasitne. Ni nam treba pasti v ketozo, da bi telo povečalo privzem maščob iz obstoječih maščobnih zalog. Želja po sladki in škrobni hrani bo nekaj časa vztrajala, potem pa presenetljivo hitro tudi ugasnila. Ideja, da mora človek jesti pet, šest majhnih obrokov na dan, ne izhaja toliko iz doktrine, kot iz naše lakote in fiziološkim procesom za njo. Če človek preslabo izkorišča energijo iz maščob, ki so mu v primerjavi s sladkorji na voljo v relativno velikih količinah, bo čez dan pogosto posegal po sladkih in škrobnih živilih. Prav tako bo povprečen, čeprav dobro treniran posameznik, hitreje padel v katabolizem (mišično razgradnjo) kot nekdo, katerega telo zna učinkoviteje uporabljati maščobe.

Zanimivi so učinki, ki ponavadi niso glavni predmet znanstvenih izsledkov. Po navedbah študije, katere soavtor je tudi Gašper, je poleg izgube teže mogoče objektivno zaznati tudi zmanjšano željo po hrani - sploh po emocionalnih in afektivnih obrokih, povečano zadovoljstvo z videzomin izboljšane atletske zmogljivosti.

 

FANTJE MED UTEŽI, PUNCE NA VODENE VADBE?

No, ob tem se Gašper samo nasmehne. Najlažja pot do izgube maščobe je povečanje kakovostne mišične mase in temu sledijo tudi vodene vadbe, saj vse vsebujejo elemente fitnesa. Gašper vadbo v fitnesu toplo priporoča tudi dekletom, vendar ne bo šlo brez urejene prehrane. Povečanje čiste mišične mase ne bo vodilo do moškega videza, saj je ta povezana bolj z izgubo maščobe. Kompleksne mišice nog, zadnjice in hrbta so namreč največji porabnik energije in te so aktivne tudi, ko posameznik ali posameznica miruje. Ustrezna muskulatura je povezana z zdravimi krvnimi vrednostmi, predvsem pa z zdravimi hormoni - če povemo natančneje, se nam gosteje razmnožijo tudi njihovi receptorji. Uživanje večje količine beljakovin na ceno hidratov poveča tudi posredno kurjenje maščob, saj je za njihovo pretvorbo potrebne več energije.

Slika 4: Gašper razume pomen nevromišične veze, zato tudi sam uporablja resasti bradovec - nootropično gobo, ki sproža številne živčne rastne dejavnike in tako pripomore k izboljšanju kognitivnih zmožnosti pri odraslih. 

Torej, fantje, dekleta, žene, možje - principi vadbe med spoloma niso kaj dosti različni, le načini, kako izzvati signal za adaptacijo, je morda drugačen, malo odvisen od okusa. Pa še to je le preferenca, ki se po tem, ko posameznik izgubi strah pred vadbo, praviloma izenači. 

Pogoste poizvedbe: Gašper Grom jedilnik | Gašper Grom trener

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki