24. 10. 2023
Maxx Dessert je naš najbolj priljubljen izdelek že od leta 2012. Idejo zanj je dobil Gašper Grom, strokovnjak za fitnes in zdravo prehrano, ki se je posebej posvetil prehranskemu svetovanju s pomočjo prehrane LCHF oz. keto prehrane (malo ogljikovih hidratov).
Gašper si je takrat, ko ponudba zdrave prehrane in prehranskih dopolnil še niti približno ni bila tako pestra kot danes, želel ponuditi izdelek, ki:
- je zelo okusen,
- vsebuje veliko beljakovin,
- se ga lahko uporablja kadarkoli (zjutraj, popoldne in zvečer),
- ima malo ogljikovih hidratov in sladkorja,
- je enostaven za pripravo.
Kljub vse večji konkurenci je Maxx Dessert že več kot deset let še vedno zelo priljubljen med fitneserji in vsemi, ki jim veliko pomeni zdrava prehrana, bogata z beljakovinami.
Glavna sestavina, ki daje Maxx Dessertu edinstveno teksturo, je kazein, mlečna beljakovina, ki jo sicer najdemo tudi v skuti. Ko ga zmešamo z vodo ali mlekom, se spremeni v gosto kremasto strukturo, podobno pudingu, ki ponuja posebno doživetje pri uživanju. Namesto, da svoj proteinski napitek spiješ, lahko v njem uživaš »z žličko«, saj se da iz njega pripraviti okusno sladico.
Maxx Dessert je primeren tudi zate, če si želiš več beljakovin in zelo malo ogljikovih hidratov, hkrati pa se želiš posladkati brez sladkorja. Kar je pa še boljše, Maxx Dessert lahko uporabljaš kadarkoli. Zjutraj, popoldne ali zvečer.
Večina ob omembi beljakovin še vedno pomisli, da je to nekaj, kar potrebujejo le tisti, ki želijo pridobiti mišice.
Tako mnenje je največkrat posledica tega, da se je dolga leta premalo poudarjalo pomembnost beljakovin za vsakogar – otroke in mladostnike, stare, mlade, ženske, moške, zdrave in obolele. Se pravi – beljakovine so nujne za vse!
• za ohranjanje zdravja in kakovostno starost,
• pri uravnavanju kopičenja telesne maščobe,
• pri bolezenskih stanjih in poškodbah, saj skrajšujejo čas regeneracije.
Prehranske smernice žal še vedno priporočajo le 0,8 g/kg telesne teže, kar je minimalna količina, da ne zbolimo. Kljub temu je priporočljivo, da zaužiješ vsaj 1,2 g beljakovin na kilogram idealne telesne teže, če pa hujšaš in športaš, pa vsaj 1,5-2 g beljakovin. To v praksi pomeni med 20 in 40 g beljakovin na obrok.
Večina beljakovinskih praškov temelji na sirotkinih (whey) beljakovinah, ki so prav tako iz mleka, vendar s temi beljakovinami ne moremo pripraviti drugega kot tekoč napitek.
Sirotkin napitek je sicer odličen za po treningu ali pod določenimi pogoji kot dopolnilo obroka, vendar če pogrešaš kremasto strukturo, ki bolj kot na napitek spominja na kremo, je Maxx Dessert pravi zate.
Maxx Dessert je odličen za pripravo beljakovinskih sladic v lončku. Ker je na voljo v sadnih in »nesadnih« okusih, iz njega lahko pričaraš najrazličnejše beljakovinske sladice brez dodanega sladkorja, ki se jih nikoli ne naveličaš, saj lahko vedno spreminjaš dodane sestavine.
Maxx Dessertu lahko dodaš oreške, recimo sesekljane pražene lešnike, sveže, suho ali liofilizirano sadje, sesekljano ali stopljeno temno čokolado, kokosove kosmiče in podobne sestavine.
Kadarkoli! Lahko ga uporabiš ob zajtrku, večerji ali drugem dnevnem obroku, če potrebuješ dodaten vir beljakovin.
Predvsem pa je Maxx Dessert odličen vedno, ko si zaželiš nekaj sladkega, a brez dodanega sladkorja. Pripravljen je v nekaj minutah (najbolje je uporabiti mešalnik z metlicami) in že se lahko sladkaš brez slabe vesti.
Za pripravo pudingu podobne beljakovinske kreme potrebuješ:
• 30 g praška Maxx Dessert poljubnega okusa
• 150 ml vode ali mleka (lahko pa tudi pol vode in pol sladke smetane za bolj keto obrok)
• poljubne dodatke, kot so oreški, sadje, temna čokolada, stepena sladka smetana …
Prašek premešaš s tekočino (uporabiš električni mešalnik z metlicami). Kremo nadevaš v kozarček ali skodelico in dodaš poljubne dodatke, s čimer pričaraš pravo pravcato low-carb sladico z veliko beljakovinami.