Omega 3
Prečiščene omega 3 kapsule in softgeli vsebujejo nujno potrebne maščobne kisline, ki jih sicer vnašamo s hrano. Žal povprečni jedilnik vsebuje preveč omega 6 kislin, premalo pa omega 3 in 9. Kvalitetne omega 3 kapsule in softgeli vsebujejo visoke vrednosti eikozapentaenojske (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA), ki jih morski organizmi pridobijo ob uživanju planktona. Losos, inčuni, sardele, krilovo olje - manjše kot so organizmi, manjše je tveganje za nehoteno uživanje škodljivih primesi (težke kovine).
- 1
- 1
- 1
Kakšna je vloga omega 3?
Če pogledamo skozi zgodovino, obstaja dobro podkrepljena teza, da je človekovo živčevje - še posebej volumen možganov - postajalo vedno bolj kompleksno s pričetkom uživanja rib in določenih olj (mediteranski tip prehrane). Obstaja celo povezava med uživanjem omega 3 in volumnom možganovine (še posebej sivih celic in hipokampalne regije). Vzročnost je jasna - ribje olje pomaga graditi lipidni dvosloj celic, sami fosfolipidi pa tvorijo možganske ovojnice. No, kljub temu večino zahodnega sveta pesti mejno pomanjkanje EPA/DHA, pri čemer literatura kot simptome navaja vse od utrujenosti, motenj priklica informacij, nihanja razpoloženja, pa do srčno-žilnih zapletov.
Najbolj podkrepljena je prav vloga nenasičenih maščobnih kislin pri vzdrževanju zdravja srca in ožilja. EPA in DHA imata vlogo pri delovanju srca, če ju dnevno zaužijemo vsaj 250 miligramov. DHK, zaužita v tej količini, ima poleg tega vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju zdravega vida. DHK in EPK ob dnevnem vnosu 2 g in več pa tudi prispevata k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi, ob dnevnem vnosu 3 g pa celo pomagata vzdrževati normalni krvni tlak.
Zanimive raziskave gredo v smer raziskovanja kroničnega vnetja, pri čemer mnoge kronične bolezni - celo duševne motnje in dolgotrajna stresna stanja - povezujejo z vnetnimi parametri. Tako se na primer depresijo in anksioznost največkrat pospravi k genskim vzrokom in travmam iz primarne socializacije - novejše raziskave pa namigujejo, da ima večino duševnih motenj in bolezni statistično pomembno povezavo z mikroinflamacijo možganov. Primer študije, opravljene na 68 študentih medicine, razgrinja povezavo med napačnim razmerjem med vnesenimi omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami ter večjo prisotnostjo vnetij. Že akutno uživanje standardizirane doze omega 3 maščobnih kislin v najbolj stresnem - nekajdnevnem izpitnem obdobju - je rezultiralo v 14% manjši proizvodnji vnetnega lipopolisaharida (LPS) in celokupni 20 % manjši oceni anksioznosti.
Zgornja študija ni nekaj novega - novo je le to, da je pozornost raziskovalcev presedlala tudi na živčevje in kognitivne procese. Mnoge starejše študije so dobro utemeljile povezavo med vnetji in zapoznelo mišično bolečino, pri čemer pa gre seveda za dvorezen meč, saj so vnetja kot taka močan adaptacijski signal in dolgoročno prispevajo k povečanju mišične mase (več na našem blogu).
Katere omega 3 kupiti?
Maščobne kisline omega 3 se običajno pridobivajo iz hladnovodnih rib, te pa ne bi smele imeti predolgo življenjsko dobo. Žal mnogi proizvajalci v lovu za zaslužkom za proizvodnjo omega 3 porabijo tudi ribe roparice (predvsem tune). Kakovost maščobnih kislin je resda opredeljena glede na vsebnost eikozapentanojske in dokozaheksanojske kisline, a ključi dejavnik bi morala biti tudi odsotnost težkih kovin. Glede na pozno razgradnjo lahko primesi najbolj vplivajo na naše črevo, problematično pa je tudi izločanje preko naših izvodil (vplivajo celo na prostato)
Najboljše omega 3 kapsule in softgeli so proizvedeni iz arktičnega krila, mladih sardelic in inčunov iz južnoameriških morij. Omega 3 kapsule in softgeli ne smejo vsebovati niti najmanjših vsebnosti dioksina, svinca ali živega srebra, zato je izredno pomembno, katere omega 3 kupimo.
Kot najboljše omega 3 kapsule med našo ponudbo ocenjujemo Maxx Omega 3 s prečiščenim ribjim oljem (300 mg EPK + DHK) ter Yamamoto krilovo olje - gre za olje rakcev, ki se prehranjuje izključno s planktonom.