Sladila

Sladila brez kalorij ali z zmanjšano energijsko vrednostjo so naravni proizvodi, ki jih ne smemo zamenjevati z umetnimi sladili, saj so povečini encimsko fermentirana iz glukoze. Telo jih ne izkoristi, kar pa ne pomeni, da niso okusni - najbolj priznana sladila brez kalorij prihajajo iz linije Sukrin.

Prikazano 1~13 od skupaj 13 izdelkov
  • 1
Prikazano 1~13 od skupaj 13 izdelkov
  • 1
Prikazano 1~13 od skupaj 13 izdelkov
  • 1

Sladila brez kalorij Sukrin v naši ponudbi prihajajo v obliki eritritola. Gre za varen, preizkušen in popolnoma nekaloričen proizvod, ki je ja Japonskem na voljo že od začetka 90. let dalje. Nastane s encimsko fermetacijo glukoze (največkrat iz koruznega škroba), ne dvigne krvnega sladkorja in ne povzroča kariesa. 

 

Ne gre za umetna sladila - naravno gredo nekatere gobe, hruške in melone skozi enak proces kot industrijska proizvodnja eritritola. Kot zanimivost: v naravi se snov vpleta v metabolizem določenih vinskih mušic in deluje kot nehoten insekticid - tekmuje namreč z običajnimi sladkorji, zato imajo “site” vinske mušice nevede ovirane gibalne zmogljivosti. Doseže namreč do 70 % sladkobnosti običajnega sladkorja, njegov princip pa temelji na dejstvu, da se ne utilizira. Uživajo ga lahko tudi posamezniki, ki imajo težave s kandido -  tako so sladila brez kalorij primerna za čas restrikcije kalorij kot večerno in celodnevno zmanjševanje porabe namiznega sladkorja.

90 % eritritola se absorbira preden preide v debelo črevo, zato pri večini posameznikov ne povzroči laskativnega učinka, kar je pogosto očitek drugim poliolom. Nasploh sladila brez kalorij iz omenjene skupine celo pri velikih odmerkih (nad 50 g) nimajo zdravju nevarnih stranskih učinkov, niti ne povzročajo napihnjenosti (tudi to izhaja iz dejstva, da ga črevesne bakterije ne marajo). 

Proces encimske fermentacije je podoben kot pri vseh procesih s kvasovkami - običajno se uporabi koruzni škrob, ki se ga hidrilizira do glukoze, to pa kasneje fermentirajo kvasovke. Ker so sladila brez kalorij ponavadi v trdi obliki (kot posip, prah, glazura), gre omeniti, da vrši ob stiku s tekočino hladilni učinek, zato se ga v izdelkih kombinira z inulinom, izomaltom ali glicerinom.

Sladila brez kalorij Sukrin se ponašajo z naravno sladkim okusom in videzom kristalnega (lahko pa tudi rjavega) sladkorja. Sukrin Gold je primeren za kuhanje in pečenje, saj spominja prav na rjavi sladkor. Eko sukrin se ponaša z ekološkim certifikatom, priročno pakiranje 200 g Sukrina v 5 g vrečice pa omogoča enostavno doziranje. Ena izmed zadnjih prodajnih uspešnic je tudi Sukrinov čokoladni napitek, ki ob prvovrstnem kakavu vsebuje le 24 kJ oziroma 6 kcal na odmerek.

Sladila brez kalorij in z njimi povezane recepte najdtete tudi na www.fitkuhinja.si.