Yamamoto® Nutrition EndoPRO je prehransko dopolnilo na osnovi izoliranih grahovih beljakovin, primerno za vse, ki iščejo rastlinsko alternativo živalskim beljakovinam. Primerno za vegetarijance in vegane.
Kaj so grahove beljakovine?
Grahovi proteini so rastlinska alternativa običajnim beljakovinskim dodatkom, kot so sirotkini ali jajčni (oziroma iz jajčnega beljaka) proteini. Surovina za proizvodnjo grahovih beljakovin v prahu je rumeni grah. Ta stročnica je ena izmed s proteini najbogatejših vrst zelenjave.
Kakšne so prednosti grahovih beljakovin pred drugimi viri beljakovin?
- Meso in jajca so odličen vir beljakovin, vendar se dlje časa prebavljajo.
- Sirotka lahko povzroči napenjanje in druge prebavne težave.
- Soja je alergen in vsebuje spojine, ki posnemajo estrogen.
- Zaradi številnih stranskih učinkov zgoraj naštetih virov beljakovin ljudje seveda iščejo druge načine pridobivanja hranil. Nekateri uživajo proteine v kapsulah, drugi svojim napitkom ali jedem dodajajo rastlinske veganske beljakovine v prahu. Pri tem so grahove beljakovine v prahu res idealna alternativa.
Kakšne so prednosti grahovih proteinov?
Kljub začetnim predsodkom so grahove beljakovine pokazale zanimive prehranske lastnosti, kot so:
- vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin: valin, fenilalanin, treonin, metionin, triptofan, izolevcin, lizin, histidin in levcin. Telo potrebuje teh devet aminokislin za opravljanje pomembnih funkcij v telesu. Čeprav ima grah malo metionina, je to mogoče zlahka nadomestiti z dodajanjem rjavega riža k prehrani.
- lahka prebavljivost: ker je grah stročnica, vsebuje veliko vlaknin in škroba, ki otežujejo prebavo. Grah v prahu med predelavo izgubi veliko vlaknin in škroba, zaradi česar je grah v prahu oziroma grahovi proteini lažje prebavljiv.
- brez alergenov: za razliko od soje, sirotke in mleka grah ni alergen in so nanj povezane alergijske reakcije izjemno redke. Grahovi proteini v prahu tudi ne vsebujejo glutena kot številna žita in so naravno brez laktoze. Ljudje, ki se izogibajo alergenom, kot sta mleko in gluten, lahko brez skrbi uživajo obroke, pripravljene z grahovimi beljakovinami v prahu.
- počasna prebava: Znano je, da se grahove beljakovine prebavljajo veliko počasneje kot sirotkine beljakovine, vendar hitreje kot kazein. Odvisno od tega, kdaj nameravate jesti beljakovine, je lahko izbira grahovih beljakovin koristna tik pred spanjem, saj bodo pomagale spodbuditi počasnejši in daljši proces sproščanja toka aminokislin med spanjem, zaradi česar so odlična alternativa kazeinskim beljakovinam.
Proteini EndoPRO na osnovi grahovih beljakovin so kakovosten in lahko prebavljiv dodatek za vse tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin.