Vitamin E je močan antioksidant - ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Je topen v maščobi (zato ga je potrebno tudi zaužiti ob obroku), kar pomeni, da se shranjuje v telesnih maščobah in se uporablja po potrebi. Vitamin E je sestavljen iz osmih različnih spojin, vključno s tokoferoli in tokotrienoli, od katerih je alfa-tokoferol najbolj biološko aktiven in pogost v prehrani.
Vitamin E se naravno nahaja v različnih živilih, predvsem v:
- rastlinskih oljih: sončnično olje, olivno olje, olje pšeničnih kalčkov, žafranikovo olje
- oreščkih in semenih: mandlji, lešniki, sončnična semena, arašidi
- zelenolistni zelenjavi: špinača, brokoli, ohrovt
- sadju: avokado, kivi, mango
- žitih in žitnih izdelkih: polnozrnata žita, obogateni žitni izdelki
Prednosti prehranskega dopolnila:
- vsaka tableta vsebuje 60 mg vitamina E
- v obliki D-alfa-tokoferola
- 1 pakiranje zadostuje za 3 mesece uporabe
Dovoljene zdravstvene trditve za vitamin E*:
Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
* Uredba Komisije (EU) št. 432/2012 z dne 16. maja 2012 o določitvi seznama dovoljenih zdravstvenih trditev na živilih.