Sirotkin izolat: prednosti in slabosti
Sirotkin izolat ponavadi izberejo le najzahtevnejši kupci - petičneži na dietah, ki želijo omejiti sladkor in maščobe na minimum, posamezniki, ki trpijo za laktozno intoleranco in vsi, ki tekmujejo na odru v fitnes ali bodybuilding kategorijah. Priljubljen je tudi pri ženskem spolu. Problem izolata sirotke je, da je izjemno drag, hkrati pa proti koncentratu minimalno izgubi tudi na biološki vrednosti. Z industrijskimi načini predelave, kjer iz polizdelka nastane izdelek, se izgubijo najboljše lastnosti sirotke: rastni in imunski faktorji, naravno prisotni v mleku.
Biotechov sirotkin izolat gre skozi nizkotemperaturne metode filtracije, zaradi česar ostane beljakovina iz pašnega mleka kolikor-toliko v izvorni obliki. A pri Biotech USA so razmišljali dalje - v kolikor je mogoče iz klasične mlečne beljakovine posneti maščobe in laktoze, zakaj ne bi za ceno grama maščobe ali sladkorja združili oba svetova in tako ustvarili najboljši izolat sirotke do sedaj? Ta kombinacija namreč v beljakovinski napitek prinese še celotni spekter rastnih dejavnikov, od inzulinu podobnega rastnega faktorja do epidermalnega rastnega faktorja, ki pomagajo pri celični diferenciaciji in nastajanju zmogljivejših mišic.
Sirotkin izolat Iso Whey Zero vsebuje tudi dodatek BCAA in glutamin peptidov. BCAA so pomembne predvsem zaradi levcina, ki nastopa kot aktivator za začetek sinteze beljakovin, medtem ko je glutamin najbolj zastopana aminokislina v skeletnih mišicah. V njih ga je kar do 60 % - telo ga porablja predvsem v času velikih obremenitev, pa najsi gre za šport ali bolezen.
Kako optimizirati delovanje izolata sirotke?
Pomembno je jemanje tako neposredno po treningu, kot vzdrževanje stalne plazemske koncentracije aminokislin v 12 h obdobju po treningu. Po treningu moramo zaužiti vsaj merico in pol izolata, z njim pa ne rabimo pretiravati. Velja pa - vsaj za športnike, ki se ne prehranjujejo po LCHF metodi - manj kot zaužijemo sladkorja, več potrebujemo beljakovin, da preprečimo razpad mišične mase. Minimalni odmerek za optimalno sintezo beljakovin je 25 g.
Enako pomemben je režim suplementacije v 12-urnem obdobju po treningu. Odmerke glede na obroke razdelimo na štiri dele - v teh štirih obrokih moramo vsake 3 h zaužiti vsaj 20 g elementarnih (čistih) beljakovin, pri čemer moramo biti pazljivi, da vsebujejo vsaj 3 g levcina. V kolikor smo s kvinojo ali grahovimi beljakovinami presegli 20 g, vsebuje pa obrok le 1.5 g levcina, to ne moremo šteti za ustrezen regeneracijski obrok. Takrat glede na deklaracijo dodamo še ustrezno količino whey proteinov, da dopolnimo neustrezni aminokislinski profil rastlinskih beljakovin.
Ali svojim staršem in starim staršem priporočam sirotkin izolat Iso Whey Zero?
Vsekakor. Razlog je hitrejše izgubljanje mišične mase, ki je posledica hormonskih sprememb in sprememb življenjskega stila, povezanih s staranjem. Izguba mišične mase ima močno povratno zanko pri metabolnih motnjah, nasploh pa je povezana s slabšo kvaliteto življenja. Glavnino predstavlja dejstvo, da se starejša populacija le redko ukvarja z vadbo z obremenitvijo (uteži, lastna teža), je pa dokaj aktivna pri vzdržljivostni vadbi. Žal le ta ni dovoljšnji dražljaj za adaptacijo in s tem rast novih tkiv.
Drugi razlog je manjša odzivnost starejših na prijemališča za levcin. Ta aminokislina je signalni predpogoj za začetek zlaganje ostalih aminokislin v beljakovino in kasneje v mišice. Pri starejši populaciji pa je dovzetnost levcinskih receptorjev zmanjšana za polovico - to pomeni, da morajo starejši za isti učinek zaužiti skoraj še enkrat več beljakovin od mladih. Paradoks vsega je, da se uživanje beljakovin z leti upada.
Staršem radi priporočamo sladico, ki temelji na micelarnem kazeinu - ta se sprošča počasneje in je bogat z levcinom. V kolikor se hkrati ukvarjajo še s športom, vam polagamo na srce, da imajo tudi pri vzdržljivostni vadbi v bližini vedno sirotkin izolat. V kolikor ima nekdo težave z mlekom nasploh, so tu še vedno goveje beljakovine. A dobra popotnica izolatu sirotke Iso Whey Zero je, da tudi pri najbolj intolerantnih kupcih do sedaj nismo zasledili pripomb v zvezi s prebavnimi težavami.